3 områden där molntjänster dominerar

Publicerad: 25.05.2020

3 områden där molntjänster dominerar

AWS lanserade EC2 (virtuella servrar) och S3 (lagring) redan 2006 och många molntjänster har nu funnits i över 10 år och på sina håll fullständigt revolutionerat hur vi bygger IT-tjänster och IT-organisationer. AWS har i dagsläget över 170 huvudtjänster och 1000 underliggande tjänster, allt från standardtjänster som compute och databas, till IoT, ML, Quantum-processorer och Robotics. För den som inte har påbörjat molnresan kan det vara svårt att veta var du ska börja, vi har listat tre områden där användandet av molntjänster är särskilt kraftfullt kontra att jobba on-premise.

1. Business Intelligence/ AI-lösningar

Inom Business Intelligence hittar du en bred mängd av analys och tjänster inom machine learning. Det finns extremt starka AI-motorer som kan kalkylera och ge förslag på exempelvis köpprocessen inom e-handel och lagerhantering.

2. IoT

Edge computing och molnet tillsammans ger enkla IoT-lösningar. Edge computing är en konsekvens av ökade uppkopplade saker. Då saker som uppkopplas endast kommer att öka är detta ett högst relevant område där man ser stora fördelar. Bearbetning av data och beräkningar sker så nära datans ursprung som möjligt. Flyttar du utvalda arbetsbelastningar till nätverksgränsen så resulterar det i mindre tid när det kommer till att kommunicera med molnet. Effekten blir en snabbare reaktion på förändring.

3. Data

Du kan dra full nytta av din insamlade data. Molnet gör det mycket enklare att ta hand om sin insamlade data än om du använder en egen databas. Det finns färdiga moduler där du kan bygga på AI- och IoT-lösningar.

Vill du lära dig mer om molnet? Läs vår guide – Din guide till molnet

Vill du komma igång med din molnsatsning eller har mer frågor om molnet och hur vi kan hjälpa dig och ditt företag? Kontakta oss