Ample är gnistan som ska avfyra nästa startup-raket

Ample är gnistan som ska avfyra nästa startup-raket

Med lanseringen av Ample  ökar vi vår insats för att hjälpa små och medelstora bolag att skala upp genom att bidra med den teknik, rådgivning och kapital som behövs för att stötta morgondagens bolag. För att ni ska få en bättre bild av vad vår vision är bad vi Sara Lindell som är CEO på Ample att svara på några frågor.

Hur föddes Ample?

I Sverige är vi fantastiskt duktiga på innovation och utveckling av nyteknik. Samtidigt saknar vi tusentals av utbildade människor i tech vilket innebär hård konkurrens med långsamma och kostsamma rekryteringar. Det är främst mindre bolag som drabbas “hårdast” av detta och vi har valt att rikta oss till dessa. Vi vill öppna upp för att fler bolag ska lyckas och ser oss som en hybrid mellan tech och VC bolag.

Ample är ett nyregistrerat bolag men i ägarskap och partnerskap har vi arbetat med detta under en lång tid. Ample består av entreprenörer och investerare med mångåriga erfarenheter som vill, efter sina resor och lärdomar bidra till andras framgångar.

Vilka problem löser Ample?

Att överleva de första åren som ett startup- företag är utmanade. Det har visat sig genom flertalet analyser att de främsta anledningarna till att bolag misslyckas är kapitalbrist, saknaden av tekniska resurser och kunskaper om vad som behövs och vart det ska tillämpas. Oftast behöver bolagen snabbt komma ut på marknaden med sin nya produkt/tjänst men sitter begränsad till att göra det – Ample hjälper startups och scale ups att komma ut snabbare på marknaden genom rådgivning, prisvärd utveckling och kapital.

På vilket sätt kan Ample hjälpa unga bolag med de tekniska utmaningarna?

Vi hjälper bolag att skala upp genom att bidra med rådgivning och effektiva tekniska lösningar. På så vis ges en större möjlighet till företagen att fokusera på sin tillväxt. Med hjälp av nearshoring kan man halvera vad utvecklingen skulle ha kostat i Sverige vilket öppnar upp för att flera yngre bolag har möjlighet att köpa tekniska lösningar.

Våra affärsänglar och partners erbjuder kapital som kan finansiera tekniken och ger råden som krävs för att navigera rätt vid vägval. Änglarna kan ge den snabba start som behövs och de muskler som krävs för att vara uthålliga.

Vad är Euvic´s roll i Ampel?

Euvic har sen 2004 arbeta med digitala tjänster till företag runt om i världen och har mer än 3500 medarbetare i koncernen. På kundlistan i Sverige återfinns enterprise-kunder som Swedbank, Kesko och Techbolag som Tendium och Payground. Euvics roll och expertis är tekniska muskler och erfaren entreprenörskap. Euvic är bland det största konsultbolaget i Polen och har några av de bästa utvecklarna i Europa vilket vi i Ample och våra kunder redan har fått erfara. Vi är otroligt glada och stolta över partnerskapet.

Vad/Vem är drömkunden? 

Vi vänder oss till alla men en drömkund kan vara en person som sitter hemma med en innovativ ide till att förbättra och digitalisera vård och omsorg. Men det kan också vara ett företag som redan har kommit en bit i sin utveckling och nu vill skala upp för att tex nå ut på en international marknad. 

Vad ser du mest fram emot på resan med Ample?

Personligen brinner jag för att stötta entreprenörskap inom tech och det är otroligt roligt att få vara med och bidra till tillväxt i näringslivet. När våra kunder växer gör också vi det. Sen så är det underbart att få vara en del av ett ekosystem i Ample, att arbeta med investerare, kunder och utvecklare. Att jag sedan får vara en del av att förverkliga någon annans dröm och göra en påverkan på en större skala är själv en dröm som går i uppfyllelse.

Andra har också läst