Artikelserie: Effektivisering genom digitalisering- Del.1 Hitta rätt kultur

Effektivisering genom digitalisering

Publicerad: 13.01.2021

En artikelserie om varför rätt kultur och metoder är ett måste för att lyckas med digitalisering. Du är inne på första delen- Hitta rätt kultur.

År 1960 var livslängden på ett bolag på Forbes 500-list 60 år, 2012 var längden nere på 20 år. Företagens livslängd blir kortare och kortare vilket är en tydlig konsekvens av alla företag som inte i tid förstår möjligheterna med den skenande teknikutvecklingen. Efter att ha pratat med över Svenska 100 CIO’er och CDO’er är det tydligt att många företag kämpar med att förstå möjligheterna med digitaliseringen för just deras företag. Vi plockat ut de viktigaste byggklossarna för att du ska lyckas med ditt företagsbygge 2020! I den här artikel fokuserar vi på kultur.

Vill du djupdyka direkt? Läs vår guide – Effektivisering genom digitalisering- så vinner under 2020-talet 

Del 1- Hitta rätt kultur

Att hitta rätt kultur i organisationen är det viktigaste för att lyckas med ditt företagsbygge. Du behöver bygga en kultur som underlättar för dina medarbetare att bygga digitala lösningar. Kontroll, beslutsprocesser, business case och att lyda chefen tillhör en svunnen industri-era där fel minimering, riskminimering och säkerhet var de viktigaste målen. I dagens kunskapssamhälle är det viktigare att maximera kreativitet, snabbrörlighet och innovation. Ett av de mest kreativa företagen under senaste decenniet är Netflix och i boken No Rules Rules beskriver deras VD Reed Hastings kulturen de har byggt för att facilitera kreativitet och agilitet. Kulturen är centrerad kring centrala teman som feedback, ödmjukhet och leda med kontext och inte genom kontroll. Genom att ta in talangfulla medarbetare och behandla dem som vuxna har Netflix helt kunnat ta bort policies och processer för exempelvis;

Semester

Besluts-godkännande

Utgifts-godkännande

KPI’er

Rese-policies

För ett bolag som funnits ett par decennier kan Netflixs kultur kännas som en utopi, och det är klart att varje bolag behöver anpassa kulturen till befintliga värden och beteenden i organisationen. Vi vill dock poängtera att hierarkier, politik och långa beslutsvägar riskerar att leda er till den situation som VW befann sig i under 2020 med utvecklingen av mjukvaran för elbilen ID.3. Då kulturen inte möjliggjorde för medarbetarna att öppet prata om utmaningar de stötte på och cheferna inte var lyhörda för komplexiteten med att få 10 000 utvecklare att skapa en fungerande mjukvara så upptäcktes problemen för sent.

Kultur är en del av alla byggklossar som du behöver ha koll på för att lyckas med ditt företagsbygge under 2020. Den här artikel är en del av vår artikelserie “Effektivisering genom digitalisering”. Samla på dig alla byggklossarna och läs de andra delarna av serien, vi släpper en i veckan!

Plocka på dig fler byggklossar- Besök vår Digitaliseringsstudio

Andra har också läst