Artikelserie: Effektivisering genom digitalisering

Effektivisering genom digitalisering

Publicerad: 13.01.2021

En artikelserie om varför rätt kultur och metoder är ett måste för att lyckas effektivisera med digitalisering.

2020-talets stora trend

Att driva ett framgångsrikt företag är en ständig kapplöpning. Det kommer hela tiden nya trender som man måste bemästra för att vinna i marknaden. 2020-talets stora trend och måste för framgångsrika företag är effektivisering genom digitalisering. Efter att ha pratat med över Svenska 100 CIO’er och CDO’er är det tydligt att många företag kämpar med att förstå möjligheterna med digitaliseringen för just deras företag. Baserat på intervjuer med några av Sveriges bästa bolag och våra mest lyckade samarbeten har vi plockat ut de viktigaste byggklossarna för att du ska lyckas med ditt företagsbygge 2020!

Vill du djupdyka direkt? Läs vår guide – Effektivisering genom digitalisering- så vinner under 2020-talet 

Viktiga byggklossar

Utan rätt kultur och metoder på plats för att styra och guida ett bolag så kommer digitaliseringen misslyckas. För att lyckas kapitalisera på de möjligheter som exempelvis AI och Automation ger behöver du bygga organisationen rätt först. Det digitala är ett stöd för affären och processerna, inte tvärtom. De här byggklossarna rör organisation och metoder och är de delarna den här artikelserien kommer djupdyka i:

Kultur – Läs ”Att hitta rätt kultur”

Att hitta rätt kultur i organisationen är det viktigaste för att lyckas. Det är dags att gå ifrån kultur som definieras av tystnad, beslutsprocesser och business control och gå mot en kultur som i dagens kunskapssamhälle prioriterar kreativitet, snabbrörlighet och innovation.  En kultur som är centrerad kring centrala teman som feedback, ödmjukhet och leda med kontext och inte genom kontroll.

Mikrotjänster- Läs ”Födelarna med Mikrotjänster”

Mikrotjänster är lösningen på stora monolitiska applikationer. Fördelen med mikrotjänster är att man kan dela upp en applikation i olika mindre tjänster gör applikationen lättare att förstå, utveckla, testa och underhålla.

Inga stora business case – gå till produkt istället för projekt

Den takt som behövs för att lansera mjukvara och hålla sig relevant idag är så pass hög så att det inte längre går att jobba efter klassiska IT-projekt planer som är planerade över ett år i förväg. Du behöver ställa om från projekt till produk, vilket innebär en kontinuerlig utveckling av sina tjänster utan tydliga start och stop som projektleveranser leder till.

DevOps

Kravet på en kontinuerlig distribution och ökad hastighet på applikationsutvecklingen har fått utvecklingsavdelningen att jobba mer agilt. Det krävdes en förändring i sättet att arbeta på, utvecklingsavdelningen och systemförvaltarna slogs ihop och blev DevOps.

Bra produktägare- Stärk samarbetet mellan affär och IT

Bli en bra produktägare genom att stärka samarbete mellan affär och IT. Du behöver långt ifrån vara en utvecklare eller tekniker men att ha kännedom om de senaste tekniktrenderna och vad dem kan möjliggöra kommer göra ‘affär’ till en mycket bättre beställare.

Nästa steg

Nu när du har koll på vilka som är de viktigaste byggklossarna för att lyckas med en digitalisering så finns det inget som stoppar dig från att sätta igång. Om du har några frågor om digitalisering eller vill sammarbeta med oss hör gärna av dig.

Andra har också läst