Är du dum nog att tro på ”fake news”

Är du dum nog att tro på ”fake news”

Publicerad: 02.12.2019

AI-organisationen OpenAI kom i början på året ut med de tagit fram en artificiell intelligens som är så bra på att skriva “fake news” att valet togs att inte släppa funktionen offentligt. Idag finns AI:n GPT-2 i offentlighetens ljus, fri att testa för alla. Genom att studera 40GB med data som samlats in från åtta miljoner webbsajter kan den nu skriva nyheter som vilken människan som helst kan uppfatta som äkta.

Bland det viktigaste som finns i en verksamhet är trovärdigheten mellan kund och företag. Förtroendet som finns mellan ditt företag och dina kunder tar tid att bygga men går betydligt snabbare att rasera. Idag tar vi in en stor mängd budskap och information att det kan vara svårt att skilja på vad som är äkta och vad som är fejk. Om GPT-2 kommer bidra till mer “fake news” är ännu för tidigt att säga. Dock kan vi se in i framtiden för en stund genom att titta på de oroväckande effekterna som OpenAI lyfter med GPT-2:

  • Att generera missledande nyhetsartiklar

  • Att utge sig för att vara någon annan online

  • Att automatisera produktionen av förfalskat innehåll för att publicera på sociala medier

  • Att automatisera produktionen av skräppost och nätfiske

En stor utmaning som företag står inför kommer vara att behålla sin trovärdighet i ett mediesamhälle där “fake news” drastigt ökar. Alla har chansen att leka journalist. Det ligger något i att OpenAI väntade med att släppa den offentligt, det finns en medvetenhet om riskerna. Men väljer att släppa den offentligt ändå. Företaget lyfter positiva effekter med funktionen som mer skickliga dialogagenter, en oövervakad översättning av språk samt ett bättre igenkänningssystem för tal.

GPT-2 kommer potentiellt, beroende på hur den används, ge oss ett mer förvirrat och osäkert informationssamhälle där alla företag kommer ha svårare att ta sig igenom bruset och mottagaren kommer ha en större utmaning till att skilja på vad som är äkta och på vad som är fejk.

Ny teknik är både skrämmande, intressant och underhållande.  Testa själv, kommer du tro på nyheter du själv är med och skapar?

Andra har också läst