Nearshoring är lösningen på den digitala kompetensbristen

Nearshoring är lösningen på den digitala kompetensbristen

Publicerad: 05.02.2021

Då Sverige saknar 70 000 IT-resurser enligt IT-företagen, primärt IT-utvecklare, undersöker fler och fler svenska företag hur de kan använda outsourcing eller nearshoring för att hjälpa dem att lösa bristen på kompetens.

Varför nearshoring ökar kraftigt

”Primärt på grund av den enorma bristen på kompetens. Det är både svårt och riktigt, riktigt dyrt att attrahera talang. Få företag har den kompetens eller kassa som krävs för att anställa de bästa tech-talangerna i Sverige som exempelvis Spotify och Klarna har. Dessutom, givet hastigheten av hur AI, ML och robotisering påverkar våra arbetsplatser är det inte säkert att specialisten du anställer idag är specialisten du behöver imorgon. Som en konsekvens av resurs- och kompetensbristen så funderar fler och fler företag i Sverige på att se bortanför Sveriges gränser för att lösa problematiken”, säger Andreas Södermark, VD på Euvic Sverige

Vad är svårigheterna med att lyckas?

När det gäller distansarbetet som blir aktuellt under outsourcing eller nearshoring är kommunikation nyckeln till framgång. Som en följd av pandemin har det blivit allt vanligare att jobba remote. Oavsett om det är remote jobb inom Sverige eller utomlands så är en fungerande kommunikation grunden för ett lyckat samarbete. För det andra, medan du arbetar med talang utanför gränserna, måste du ta hänsyn till kulturella skillnader. Dessutom, tänk på tidszoner. Även om er leverantör är villiga att prata mitt i natten, är det verkligen det bästa sättet att göra affärer på? Har du möjlighet att reagera när som helst på dagen om någonting brådskande och oväntat händer? Om inte, kommer beslutsprocessen att bli längre och er effektivitet kommer att minska.

Hur ska man tänka kring juridiska formaliteter?

Var noga med att kontrollera lagarna i det land ni vill outsourca till. Lista ut vart uppgörelser över leverantörsfel bli lösta och kontrollera vad din försäkring täcker om något går fel. Kontrollera att dina data- och företagshemligheter är säkra.

Det finns en uppsjö av länder att välja på, vad är ditt tips här?

“Går du i tankarna om att välja nearshoring skulle jag satsa på Polen. Polen ligger i topp när det kommer till nearshoring-destinationer. Vi gjorde en stor studie för att hitta det bästa landet för Svenska företag att hitta IT-kompetens i, där vi undersökte faktorer som, yrkeskompetens, språkkunnighet, EU-medlemskap, lön och geografisk närhet. I topp hamnade Tjeckien, Estland och Polen” säger Andreas Södermark.

Vad har Polen som inte andra har?

Det finns dock inget annat land som utifrån ett svensk perspektiv bedöms överlag positivt och håller en sån jämnhet i kvaliteten som Polen gör. Polen har några av de bästa programmerarna i världen och är på 13:e plats i Europa när det gäller engelskakunskaper, vilket är högt över det europeiska genomsnittet. Dessutom är de inte dyra – en genomsnittlig Java-utvecklares lön i Polen ligger under 50 % av vad en Svensk Java-utvecklare kostar. Polen är dessutom en EU-medlem, och kan nås från Stockholm med 1,5 timmar med flyg – ungefär var det tar sig att åka från Stockholm till Norrköping eller Gävle.

Vi är inte ensamma om att ranka Polen högt. Enligt ATKearney Global Services Location Index är Polen den mest populära destinationen för outsourcing bland alla europeiska länder. Den polska marknaden har redan uppskattats av företag som Accenture, Credit Suisse, Goldman Sachs, Zurich Insurance och Cathay Pacific Airways. 

Tips för att lyckas

“Många företag som testar nearshoring första gången uppskattar det stöd de får från oss på Euvic som kombinerar svenska kundansvariga, projektledare och affärsanalytiker med kraften i 3000 högutbildade ingenjörer i Polen i samma företag. Vi i Sverige hjälper till att överbrygga de kulturella skillnader som finns och säkerställer att utvecklingsteamen har förstått kundens problem, kultur och arbetsmetoder. Att våra kunder dessutom får en ödmjuk och transparent kultur, svenska avtal och svensk governance gör att många upplever att de får högre kvalitet – utöver att budgeten räcker klart längre.”, avslutar Andreas Södermark.

Vil du veta mer om nearsoring, läs vår guide  – Din guide till nearshoring av IT-tjänster 

Andra har också läst