Så kommer AI påverka olika branscher

Så kommer AI påverka olika branscher

AI kan ses som något vetenskapligt och teoretisk. Men det är långt ifrån det. Det handlar om specifika applikationer som redan är en del av vårt vardagliga liv. Du hittar AI i exempelvis sökmotorer, röstigenkänning och streaming-tjänster. Du kommer stöta på AI på jobbet, på din fritid, antagligen utan att du ens vet om det många av gångerna.

Det finns ingen tvekan om att alla branscher på något sätt kommer att påverkas av AI.  Det finns ett flertal områden där AI kommer ha en stor påverkan, områden som du kanske inte själv har tänkt på. För att ge dig en glimt av vilka områden som nyttjas av AI och som kommer nyttjas i framtiden samt på vilket sätt har vi listat några av dem.

Skola

Ett AI-system kan, som nämnt tidigare, tränas till att rätta elevers prov i skolan. På det sättet kan läraren lägga mer tid på att fokusera på varje individ i klassen och fokusera mer på att ge eleverna en mer kvalitativ utbildning.

 

Sjukvård

En AI-modell kan analysera flera miljoner brain scans och förutse tumörer snabbare med större säkerhet än de bästa radiologer och cancer-läkare i världen. Med hjälp av en AI-modell kan läkare runt om i världen i stället fokusera mer på att behandla än att leta efter patientens tumör.

 

En AI-modell behöver inte äta, sova eller riskera att bli distraherad, som en människa kan. En AI-modell kan fatta precisa beslut om prioriteringar. På en akutmottagning kan beslutet kring prioriteringar resultera i liv eller död. Med en AI-modell som fattar beslut kan läkare och sjuksköterskor fokusera på att behandla och interagera med sina patient.

 

Väderprognoser

AI-system kan förutse väder genom att ta live-data från satelliter, väderstationer, vindkrafts-stationer och kartor. När systemet är tillräckligt  tränat kan väderprognosen som är framtagen av AI vara exakt på bara några sekunder.

 

Industri

Förr kunde man inte förutse när en maskin var påväg att gå sönder. Nu med hjälp av insamlad data ka AI förutse fel och avvikelser innan de händer. AI kan hjälpa företag från att förlora miljontals kronor från stopp i produktion och minskad reparationskostnad.

 

Lantbruk

Lista befintlig AI-kompetens samt den kompetens som ni saknar inom organisationen. Samt ta in extern hjälp i den mån ni behöver.

 

Byggbranschen

Ett till område där AI nyttjas är i byggbranschen. Med hjälp av AI kan operatörerna utföra sitt arbete med ännu mer precision och kvalité än tidigare. Låt oss avsluta artikeln med ett kort exempel för att förtydliga hur AI kan användas i byggbranschen.

På byggarbetsplatser används det tunga maskiner av erfarna operatörer. Det finns vissa jobb som kräver mycket erfarenhet för att kunna utföras. I arbetet måste maskinen köras under vissa förhållanden och det är viktigt att veta när man ska stanna för att uppnå optimala resultat. Om maskinen körs för länge är den optimala statusen passerad och likaså om maskinen stoppas för tidigt, då uppnås inte den optimala punkten. Detta är ett problem för oerfarna operatörer som inte har erfarenhet nog att veta när bästa tiden att stanna är. För att hjälpa dem används ljud och vibrationer som data för AI:n. Med den datan  kan AI:n fastställa den punkten som är den optimala att stanna på.  Med hjälp av AI kan de operatörer med mindre erfarenhet göra ett lika bra arbete som de operatörer mer betydligt mer erfarenhet.

Ta reda på hur du kan nyttja AI i din organisation, läs vår guide  – Automatiserad framgång: En AI-guide för företag 

Andra har läst