Skräckhistorier om digitala misslyckanden: Lärdomar från verkligheten

Skräckhistorier om digitala misslyckanden:

Lärdomar från verkligheten 

Publicerad: 29.11.2023

Det är mycket som kan gå fel när man jobbar med tech och digitala transformationer. Tillsammans har våra rådgivare över 100års erfarenhet inom området så vi bestämde oss för att fråga dem om de har några skräckhistorier från deras karriärer. Och wow, vi fick några riktigt bra historier. Först ut är en berättelse om att man inte ska underskatta den mänskliga faktorn även om man jobbar med den senaste teknologin.  

Skräcklektion i mänskliga fel och teknisk säkerhet

I ett framgångsrikt och snabbväxande teknikföretag, där en effektiv och fungerande produkt är kritisk för kundernas verksamhet, arbetar en affärsdriven man, kallad Karl. Företaget befinner sig i en intensiv fas av utveckling och är på väg mot olika certifieringar, vilket kräver noggranna och uppdaterade processer.

En kaosartad natt

Klockan är runt 02 på morgonen någonstans USAs västkust, Karl som är CTO för företaget håller på att precis lösa ett problem med deras produkt som har varit en prioritet länge. Han är dock omedveten om att han är ansluten till produktionsmiljön via sin dator. I tron att han arbetar lokalt, initierar han en testprocess som börjar med att radera all existerande data. I en lokal testmiljö brukar det här gå väldigt fort då det inte finns så mycket data. När Karl kommer tillbaka till sin dator efter att ha hämtat nattens femte kaffe blir han lite förvånad över att testprocessen inte är klar. Men när han inser sitt misstag är det för sent. En stor mängd kritisk kunddata har redan raderats, vilket orsakar ett omfattande produktionsstopp och hotar att påverka företagets kunder.

Proaktiv förändring

Efter flera timmars arbete lyckas teamet återskapa data från backup, men skadan är redan skedd. Händelsen leder till en omfattande översyn av företagets processer. Strängare åtgärder införs för att förhindra att liknande misstag sker i framtiden, inklusive begränsad åtkomst till produktionsmiljön för även de högst uppsatta i företaget. Slutligen, tar företaget ansvar för händelsen och kompenserar sin kundbas för de problem som uppstått. 

Balansen mellan teknik och människan

Denna incident belyser inte bara vikten av att ha robusta och välföljda processer i ett teknikintensivt företag, utan även den oundvikliga närvaron av den mänskliga faktorn. Oavsett hur avancerad eller tillförlitlig tekniken är, finns det alltid en risk för mänskliga misstag. Människan behöver hjälp med att inte göra bort sig, det är där processer och faktiska tekniska implementationsmönster kommer in i bilden och hjälper till. Det är avgörande att implementera processer som minimerar risken för fel och säkerställer att även om fel uppstår, finns det effektiva åtgärder för att hantera konsekvenserna.  Således blir det en balansgång mellan att utnyttja teknikens fördelar och att erkänna de begränsningar som den mänskliga faktorn medför.

Följ oss på Linkedin så du inte missar när vi publicerar de kommande två delarna i vår serie om techskräckhistorier 

Andra har också läst