Tekniktrender som skakar om bank- och finansindustrin

Tekniktrender som skakar om bank- och finansindustrin

Startups inom fintech pressar bank- och finansindustrin. Pressen som kommer från startups kombinerat med ett förändrat kundbeteende har skakat om industrin. Hög konkurrens från företag som Tink, iZettle och Klarna plus stora tekniska förändringar har gjort det svårt för traditionella företag att behålla sina kunder och ge dem service i toppklass.

Publicerad: 05.09.2019

Vilka tekniker har störst påverkan på industrin? Med hjälp av branschrapporter och projekt vi genomfört tillsammans med våra kunder har vi listat 5 tekniktrender. Listan ger dig klarhet om vart du ska investera dina pengar och leta efter konkurrensfördelar.

Open banking öppnar upp för innovation

Open banking är en trend inom bank- och finansindustrin som är omöjlig att missa. Via ett säkert API ger man möjligheten att öppna upp för nya finansiella tjänster vilket i sin tur ökar konkurrensen i branschen. Det betyder att man gör konto- och betalningsdata tillgänglig genom API, något som exempelvis företaget Tink varit duktiga på att nyttja. Open banking är ett perfekt sätt för banker och finansiella institutioner att stå stadigt på marknaden och dessutom låta kunderna ta del av de nya tilläggstjänsterna. Innovationen uppstår först när kombinationen av de nya API-tjänsterna används tillsammans med annan teknik.

Finansvärlden blir mobil

Att vara tillgänglig dygnet runt är idag en självklarhet. Bank- och finansvärlden är inget undantag. Kunder ställer högre krav och det gäller att man är redo att möta dessa för att stå stadig på marknaden. Bank- och finansindustrin behövde digitalisera sina servicetjänster. Idag har många svårt att acceptera när företag som exempelvis Handelsbanken inte kan erbjuda fulla tjänster i mobilen. Det gör dem sårbara för uppstickare som Avanza. Som kund vill du ha tillgång till alla tjänster vart du än befinner dig i världen. Att skapa en app gör det möjligt för bank- och finansindustrin att öka tillgängligheten till sina tjänster.

AI-drivna tjänster

AI-drivna tjänster

Betalningar är en av de största huvudkällorna som förser banker och finansinstitutioner med information om kunder och småföretagares beteenden och insikter. De organisationer som kan hantera en stor mängd betalningsdata och dessutom kombinera de med både intern och extern data kan vara glada. De organisationerna kan positionera sig själva som bäst förberedda inför framtiden och hur man ska serva sina kunder. Några som utmärkt sig här är Ant Financial, Alibabas fintechbolag. Företaget använder sig av Big Data, molntjänster och annan teknik för att skapa digitala finansiella tjänster åt sina kunder. Kan du digitalisera dina tjänster samt individanpassa kommunikationen med hjälp av AI-drivna chatbotar och rekommendationssystem? Då är du på god väg att lyckas i den finansiella branschen!

Blockchain

Blockchain är en trend som vi måste lyfta. Blockchains digitalbok kan snabbt och effektiv minska kostnaderna som berör manuell behandling av bank- och finansinstitutens dokument. Blockchain är en delad databas som lagrar transaktioner. Det innebär full transparens mellan de parter som har tillgång till datan. Det finns alltså ingen möjlighet att manipulera informationen då alla i nätverket har tillgång till den. Processen blir kortare och mellanhänder försvinner. Pappersarbete blir ett minne blott och allt sker digital dock utan att töja på säkerheten. Det är svårt att säga exakt hur Blockchain kommer påverka finansindustrin men att det kommer sätta industrin i gungning är något som är säkert. Det är en trend som är här för att stanna.

Molnet- din genväg till AI och Blockchain

Molnet erbjuder alla de tjänster som du precis fått ta del av. Det är tack vare bredden av tjänster som gör att bank- och finansindustrin har börjat använda molnet. I en undersökning visade det sig att 60 procent av finansiella företag kommer att använda en molnstrategi framöver. Undersökningen visade även att enbart 18 procent av företagen använder molnet fullt ut. Det är alltså en trend som står i ständig utveckling och kommer fortsätta växa sig stark.

Så, vilken teknik borde du satsa på?

Euvic kan hjälpa dig på din digitala resa mot nya kreativa lösningar på alla tekniska områden. Vi sitter på lång erfarenhet och kompetens inom mobil, AI och maskininlärning, Blockchain, molntjänster migration- och integrationsprojekt. Vår kunskap och erfarenhet delar vi gärna med oss av!

Andra har också läst